Page content

Hormoonverstorende stoffen, wat zijn dat?

Hormoonverstorende stoffen, wat zijn dat?

Regelmatig hoor je verhalen dat deze hormoonverstorende stoffen ongezond zijn, maar eigenlijk weet je helemaal niet welke stoffen dat nu eigenlijk zijn. Als je vertelt dat bananen ongezond zijn (wat natuurlijk niet zo is) is het makkelijk om te zeggen: ok, die eten we ze niet meer. Het is duidelijk, je kunt je er een beeld van vormen. Maar bij hormoonverstorende stoffen is het lastiger. Daarom is het goed om eens te kijken welke stoffen dit nou precies zijn, wat er nou zo gevaarlijk aan is en, heel belangrijk, waar deze stoffen in zitten. 

Ben je een vrouw? Vermijd dan hormoonverstorende stoffen!

Veel van de hormoonverstorende stoffen kunnen een ravage veroorzaken in een vrouwen lichaam.

Hier sta je niet bij stil in het dagelijkse leven. Je hoeft er ook niet bang van te worden, maar wel bewust. Want, met bewustwording kom je al een heel eind en kun je gelukkig zelf veel doen om deze stoffen te vermijden.

Hormoonverstorende stoffen zwerven overal om ons heen zonder dat je het weet. Ze worden in het Engels ook wel EDC’s of Endocrine Disruptors genoemd.

Het zijn zware metalen of chemische stoffen gemaakt op basis van het oeroude aardolie. Aardolie bestaat uit miljoenen jaren oude resten van planten en dieren die in de aardbodem zijn verteerd tot olie. Deze olie is bleek goed geschikt als basis van heel veel producten. Van plastics tot kleding, van onkruidbestrijdingsmiddelen tot kinderspeelgoed en van tapijten tot cosmetica. De lijst producten gemaakt van aardolie is eindeloos. Ons lichaam herkent dit oeroude natuurproduct nog steeds en brengt ons lichaam echt in de war. Een aantal van deze stoffen lijkt op ons vrouwelijke hormoon oestrogeen. Ze worden daarom ook wel xeno-oestrogenen genoemd. Xeno betekent vreemd. En dat is nou net het probleem. Ze verstoren je schildklierhormoon of het hormoon testosteron dat wij als vrouwen ook hebben.

We onderschatten de hoeveelheid hormoonverstoorders om ons heen!

Elke dag komen we in contact met deze hormoonverstoorders, jij ook. We onderschatten echt de hoeveelheid! Met name de laatste 50 jaar zijn er ontzettend veel nieuwe bijgekomen. Er is een grove schatting van wel 100.000 verschillende chemische stoffen gemaakt, waarvan zo’n 500 bekend staan als hormoonverstoorder.

Bedenk maar eens goed, gebruik jij shampoo make-up en lichaamsverzorging? Precies! De gemiddelde vrouw schijnt alleen al met haar verzorging en cosmetica dagelijks in contact te komen met 515 chemische stoffen! Daar schrik je van en is nogal wat. En dan te bedenken dat er nog niet eens gekeken is naar de stoffen die je met je voeding binnen krijgt. De kans is groot dat jij iedere dag wel een portie op je bord hebt liggen.

Je vindt hormoonverstoorders in;

* Alle niet-biologische producten ( ze bevatten nl. resten van bestrijdingsmiddelen)

* Voeding uit blik

* Voedselverpakkingen (en worden van daaruit overgedragen op de voeding)

* Niet-biologische vlees

* Zuivel

* Koek en snoep (veel zoetigheid in de supermarkt is gezoet met High Fructose Corn Syrup (HFCS ofwel maisstroop, glucosestroop/siroop, fructosestroop/siroop of glucose-fructosestroop/siroop), dat in veel gevallen kwik bevat.

Laat ik voorop stellen dat een overdosis hormoonverstoorders voor iedereen en alles slecht is: voor planten, dieren, ongeboren kinderen, pasgeboren kinderen, mannen én vrouwen. Er is veel onderzoek gedaan naar deze hormoonverstoorders. Een aantal ervan is inmiddels verboden maar veel andere (nog) niet. De meest voorkomende gevolgen zijn onvruchtbaarheid, overgewicht bij jonge kinderen, borstontwikkeling op jonge leeftijd, ook bij jongens, vroege puberteit bij meisjes, geboorteafwijkingen, vroeggeboortes en een groot scala aan vrouwelijke klachten, waaronder endometriose, PMS, vleesbomen en allerlei klachten die we over het algemeen plaatsen onder de noemer overgangsklachten: stemmingswisselingen, slaapproblemen, angstaanvallen, hoofdpijn, gespannen borsten, fybromyalgie, vocht vasthouden en schildklierproblemen.

Tot slot verhoogt blootstelling aan hormoonverstoorders ook het risico op allerlei hormonale kankers, waaronder borstkanker, eierstokkanker en prostaatkanker.

Heb je een vraag? Laat een bericht achter!

Heb je een vraag? Laat een bericht achter!

Comment Section

16 reacties op “Hormoonverstorende stoffen, wat zijn dat?


Door dee op 22 juni 2016

hoe kan ik dit controleren? wat moet ik mijn huisarts vertellen om een verwijsbrief te kunnen krijgen. want het wordt steeds moeilijk bij huisartsen.


Door http://www.wilmerroca.com/different-type-of-insurance-policies.html op 7 maart 2017

Thanks for the response, Morgan. Thought I was going crazy there for a minute. Great contest you have going on. Thanks for the cheap entertainment!I understand people not getting the “exact-match local searches” correct; but man, what’s up with some people submitting multiple domains, non- dot com’s, three letter domains, etc.?!?!?!?I hope whoever you choose as the winner was able to at least follow half of your instructions!
Door auto insurance mpls mn op 9 maart 2017

your administrator has disabled registry editor. also at my startup I receive the message Jambanmu.com is missing, It was a virus which I managed to kill, now I don’t want windows to tell me that.
Plaats een reactie


*